Ympäristöalan yritykselle olisi kysyntää (ainakin) Itä-Aasiassa

Tv:stä sunnuntai-iltana tullut ykkösdokumentti ”Kiinalainen haaste” herätti mielenkiinnon ja viritti minut kirjoitustilaan. Kiteytettynä dokumentissa pohdiskeltiin mikä on yritysten avain menestykseen? Mitä tuotantoa voidaan siirtää Kiinaan, mitä ei. Kaikkea ei nimittäin kannata. Kiina on länsimaalaisesta näkökulmasta katsottuna kaukana. Kiinalaiset itse arvostavat länsimaalaisia tuotteita ja onkin hullunkurista kun länsimaalaiset matkustavat Kiinaan ostamaan Guzzin laukun kopiota ja kiinalaiset puolestaan arvostavat aitoa ja hakevat sen Ranskasta.

Esimerkkejä onnistuneista yrittäjyyksistä Ruotsissa mainittiin useita. Yksi näistä oli arkkitehtitoimisto Sweco joka suunnittelee massiivista uutta eko-kaupunkia Kiinaan. Kyseessä on miljoonakaupunkihanke jonka suunnittelu työllistää 60 henkilöä kahdeksi vuodeksi. Ruotsilla on ekokaupunkien suhteen hyvä ja edelläkävijän maine.

Toinen esimerkki on Applen akateemiset ajattelijat. Teknologia on sama kuin kilpailijoilla, ero muihin on tehty sillä, että on yhdistetty poikkitieteellisesti eri alan akateemisesti koulutettuja ihmisiä ja laitettu heidät tekemään jotain aivan uutta.

Yritykset jotka ovat nopeimpia muuttumaan, ovat voittajia. Ruotsissa, Arjeplogin kunnassa, jossa on 3100 asukasta, on huikea autotestauskeskus. Toiminta on tarkoin suojattua ja pitää sisällään eri autovalmistajien suuria salaisuuksia. Se sai alkunsa lentokerhon jääradasta ja nyt koeajotoimintaa viedään Mongoliaan asti. Toiminta työllistää lähes koko kunnan väestön.

Pohjois-Ruotsissa, entinen ”kylmä takahikiä”, nykyään korkealle kehitetty Cold Center varastoi jäätä jäähotellin tarpeisiin ympäri vuoden. Turistit maksavat satoja euroja yöstä hotellielämyksestä. Kaupunki on ottanut tulevaisuuden haasteeksi puhtaan jään hyödyntämismahdollisuudet.

Tulevaisuuden alat tiedetään ja ne ovat ekonomian professori Viktor Normanin mukaan sähköinen media ja ilmasto- ja ympäristöteknologia. Kiinan matalapalkkaetu on mennyttä 15 vuodessa ja se mitä siellä tarvitaan, on länsimaalaisten ympäristöosaaminen. Hyvä me!

Innostavaa viikkoa kaikille!

 

 

 

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *