Mukavat kaupungit menestyvät

Kirjoitus on julkaistu Kaupunkilehti Ankkurissa 7.11.2015.

Osallistuin keskiviikkona seutufoorumiin. Kutsussa tapahtumaa luonnehdittiin suurin piirtein seuraavasti: ”seutufoorumi kokoaa eteläisen Kymenlaakson poliittisen päätöksenteon ykköskaartin linjaamaan strategisia kysymyksiä ja arvioimaan mennyttä toimintaa.” Tilaisuus oli hyvä ja ajatuksia herättävä. Paikalle oli kutsuttu useita tunnettuja asiantuntijoita, kuten Osmo Soininvaara, Mikael Junger ja entinen suurlähettiläs ja nykyinen Aalto-yliopiston luennoitsija Bruce Oreck.

Sekä Osmon, että Brucen puheista esiin nousivat vahvasti ihmisten muuttoliike takaisin kaupunkeihin. Käänne tapahtui vuonna 2005. Trendi on globaali ja näkyy kaikissa tilastoissa. Tämän päivän ihmiset haluavat asua kaupungeissa, joissa palvelut ovat lähellä. Vaikka internet ja nykyteknologia mahdollistaa työn tekemisen Hawajilta käsin, silti valtaväestö hakeutuu kaupunkeihin. Soininvaara kertoi oivallisesti kuinka muuttoliike tapahtuu koulutetut nuoret edellä. Kun koulutettu nuori väestö valitsee paikan jossa haluaa asua, perässä seuraavat työpaikat ja työpaikkoja seuraavat duunarit. Soininvaaran viesti ei jäänyt epäselväksi. Hän oli laskenut 25-34 –vuotiaiden akateemisten määrän eri kaupungeissa ja näytti kuinka valtaosa asuu Helsingissä. Siellä on myös Kymenlaakson potentiaali. Meidän tulee suunnata alueen markkinointi Helsinkiin.

Mitä tämä eliitti nuoriso sitten haluaa? Miten muutumme teollisuuskaupungista Cityksi? Vastauskin tiedetään: asuinpaikalta halutaan urbaanit palvelut, tapahtumia ja aitoa elämää. Mukavat kaupungit menestyvät. Tarvitaan turhuuden markkinoita, joilla kaupunki täyttää laadukkaat vapaa-ajan viettotoiveet.

Seminaarin lopussa panelistit heittelivät ilmaan ideoita joilla Kotka-Hamina –seudusta tehdään haluttava. Jyväskylän paras elinkeinopoliittisin investointi on ollut kävelykatu. Mikä se olisi esimerkiksi Kotkassa? Mikael Junger sanoi, että jos täällä olisi pilvenpiirtäjä, hänkin voisi harkita muuttavansa tänne. On ihmisiä, jotka haluavat asua pilvenpiirtäjässä. Erilaisessa talossa meren äärellä, jossa on kaikki palvelut saman katon alla.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *