Raha, raha ja raha

Raha ei tuo onnea, sanotaan. Mutta työssäkäynti voi tuodakin. Minä ainakin tarvitsen mielekästä puuhaa päivittäin pysyäkseni hyvällä tuulella. Ja se mielekäs puuha olisi parhaimmillaan sellaista millä on yhteiskunnallista merkitystä. Haluan omalta osaltani olla mukana luomassa tästä maailmasta sellaista joka kestää sukupolvilta toisille ja missä kaikilla on inhimilliset oltavat.

Kotkassa alkaa jo joka viidennen vitsit olla vähissä. Työttömyysaste on valtakunnan korkein ja kaupungin talous surkea. Minulta kysytään nyt vaalien alla lähes päivittäin: miten me saamme lisää työpaikkoja Kymenlaaksoon? No, minäpä kerron.

Maailmalla on menossa energiavallankumous – kansainvälinen aurinkosähköbuumi. Kiinan aurinkovoimakapasiteetti kasvoi 60 prosenttia viime vuonna. Uusiutuva energia muuttuu yhä puhtaammaksi ja älykkäämmäksi. Meillä Kotkassa saadaan yhtä paljon vuotuista auringonsäteilyä kuin Pohjois-Saksassa. Saksa, jonka sähköntarpeesta tuotetaan puolet aurinkopaneeleilla, on kovaa vauhtia kehittämässä itselleen politiikkaa, joka tukee oman maan teknologian kehitystä ja puskee sitä maailmanmarkkinoille. Toisin sanoen – luo työpaikkoja.

Tosi on, että pilvisellä päivällä ei aurinkopaneelit kauheasti lämmitä. Mutta tiesittekö, että Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa on hanke, missä kehitellään energiajärjestelmää jossa kaikki energia tuotetaan aurinko- ja tuulienergialla. Toimintamalli perustuu siihen, että silloin kun paistaa aurinko tai tuulee, niin ylimääräinen energia varastoidaan. Varastointi tapahtuu tavanomaisen polttoaineen muodossa, esimerkiksi synteettisenä metaanina. Käytännössä vedestä irrotetaan vety elektrolyysillä. Vety ja hiilidioksidi metanoidaan ja metaani varastoidaan maakaasuverkostoon. Tämä ratkaisee koko hiilen käytön ongelman. Sidomme hiilidioksidia polttoaineeksi, jota voimme käyttää tuulettomina päivinä.

Valtion tulee pitää huolta siitä, että Suomessa kannattaa yrittää uuden tyyppisillä ideoilla. Oli kyseessä sitten, typpi, vety, ligniini tai muu vastaava kiertotalouden mahdollistaja, haluaisin nähdä, että suunnittelusta siirrytään käytäntöön rohkeasti. Onnistumisen reseptiin kuuluu paljon epäonnistumisia ja niitä pitää ruveta tekemään.

Mitkä sitten ovat Suomen vientituotteet tulevina vuosina? Väitän, että digitalisaatio yhdistettynä cleantech-konseptiin, joka itsessään hillitsee ilmastonmuutosta, on se millä me työllistämme tämän seutukunnan. Meidän tulee lähteä mukaan ympäristötekniikan kilpailuun ja tuotteistamiseen. Osaamista kyllä löytyy, enää on kyse rohkeudesta.

Julkaistu Ankkurissa

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *