Talous kuralla – annetaanko kaupunginjohtajalle kenkää?

Kolmevuotias tyttäreni sanoi eilen illalla, että tahtoo toisen kodin. Vihaisena hän täsmensi, että tahtoo vaihtaa isin, äidin ja pikkusiskon. Lisäksi hän haluaa toiseen kotiin isosiskon ja veikan. Tällä kertaa suuttumuksen syynä taisi olla kotikateus, jollaista koen välillä itsekin kyläiltyämme ystäviemme luona. Jäin pohtimaan tyttäreni sanoja ja leikittelin ajatuksella kuinka hän pakkaisi pienen vaaleanpunaiseen prinsessakäsilaukkuunsa muutaman tärkeän esineen ja ilmoittaisi lähtevänsä. Niin yksinkertaista ja helppoa se olisi. Huomattavasti työläämpi vaihtoehto on punnita oman perheen etuja ystäväperheen houkutuksiin ja yrittää näin voittaa lapsen mieli. Kuitenkin perusteluiden jälkeen siitä, miten äiti ja isi ovat ne kaikkein parhaimmat, ja rakastavat ihan varmasti kaikkein eniten, oli kotikateus voitettu ja lapsen mieli levollinen.

Kokoomus teki valtuuston kokouksessa (24.9.12), kaikkien yllätykseksi, valtuustoaloitteen valiokunnan asettamisesta tutkimaan kaupunginjohtajan luottamusta valtuustossa. Valtuustoaloitteessa kerrotaan osan kuntalaisista menettäneen luottamuksen kaupunginjohtaja Henry Lindelöfiin kaupungin taloustilanteen heikentymisen takia. Lisäksi aloitteessa todetaan, että yhteydenpito kuntalaisiin ja kaupungin tärkeisiin sidosryhmiin on heikkoa. Kuntalain 25 §:n mukaan valtuusto voi irtisanoa kunnanjohtajan tai siirtää hänet muihin tehtäviin, jos hän on menettänyt valtuuston luottamuksen. Asia tulee vireille kunnanhallituksen esityksestä tai jos vähintään neljäsosa valtuutetuista on tehnyt sitä koskevan aloitteen. Asiaa valmisteltaessa kunnanjohtajalle on ilmoitettava, mihin luottamuksen menetys perustuu, ja varattava hänelle tilaisuus tulla kuulluksi.

Kokoomuksen menettely on mauton. Ollen kuullut sanottavan sitä vaalitempuksi. On totta, että tässä taloudellisessa tilanteessa, ovat viime aikojen uutiset tilapalvelujohtaja Osmo Pehkosen motivointirahasta ja virkamiesten ulkomaanmatkoista, tuntuneet uskomattomilta. Väitän, että ne positiiviset asiat, joita kaupunginjohtaja on vienyt eteenpäin, ovatkin jääneet medialta huomioimatta. En usko, että valtaosa väestöstä olisi kokoomuksen takana, toki myönnän, että kritisointi, mikä kohdistuu kaupunginjohtajan rahan käyttöön, on paikallaan. Joka tapauksessa valtuusto on viime kädessä vastuussa kaupungin taloudellisesta tilasta. Virkamiesjohto on ansiokkaasti esittänyt säästökohteita, valtuusto ei tosin ole niitä hyväksynyt. Tällöin on mielestäni turha syyttää kaupunginjohtajaa.

Nykyisen kaupunginjohtajamme aikana kaupungissa on jatkettu ansiokkaasti viherrakentamisperinnettä, elinkeinopoliittiset hankkeet ovat tuoneet alueelle uusia työpaikkoja, ja lisäksi kaupunki on kohottanut osaamistaan ympäristökaupunkina, jossa tehdään ennakkoluulottomasti töitä kestävämmän tulevaisuuden eteen. Kaupungin viherpesu ei ole vain silmänlumetta, sillä tiedän ja näen, että tuloksia syntyy kaupunkiorganisaation jokaisella osa-alueella. Kaupunki ei ole vain räpiköinyt muiden perässä, vaan uskallan sanoa, että on monessa ilmastonmuutokseen liittyvässä haasteessa, jopa edelläkävijä. Monikaan kaupunginjohtaja ei ymmärtäisi tukea tällaista työtä.

Ei vaihdeta johtajaa. Keskustellaan mieluummin. Mitkä ovat sinun kokemuksesi kaupunginjohtajastamme?  

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *