Valoa tunnelin päässä

”Vau mikä paikka, ihan kuin ulkomailla!”, totesi kouvolalainen työtoverini saapuessaan Kotkan Playersiin, missä tämän vuoden pikkujoulut oli tarkoitus viettää. ”Täällä on Mikko Ilosen bägi josta on tehty baarijakkara”, huudahti toinen. ”Mistä noita ovia saa? Minä tahdon tuollaisen kotiini!”, kuului kolmas
ihastelevan. Työporukan kanssa vietetty ilta yhdessä oli monella tapaa antoisa. Olimme jakaneet porukan joukkueisiin ja tarkoituksena oli kruunata vuoden keilakuningas ja kuningatar. Parasta kuitenkin oli yhdessä tekeminen, joukkuehengen luominen ja toistemme kannustaminen. Porukassa vietetty ilta
pelaten, syöden ja juoden toimi yli odotusten. Olin tyytyväinen, että olin päättänyt osallistua pikkujouluihin. Illan päätteeksi mieleen jäivät kaikumaan työkaverin sanat: ”Ei meillä Kouvolassa ole tällaista paikkaa…”

Kaiken tämän taantuman keskellä meillä on Kotkassa yksi iso valopilkku; Kantasatama ja sen yhteyteen suunniteltu hulppea koko perheen ajanvietekeskus. Luvassa olisi paikka jossa jokaiselle löytyy jotakin: on ravintoloita, kulttuuria, viihdettä, risteilijäsatama, hotelleja, outlet-keskus ja mahdollisesti asuntojakin.

Ajanvietekeskus ulottuisi Merikeskus Vellamon viereltä Itälaiturille saakka. Olen nähnyt havainnekuvat suunnitelmista ja ainakin minut ne vakuuttivat. Erityisesti pidin siitä kuinka meren läheisyys on otettu huomioon ja tärkeäksi osaksi on nostettu rantapromenadi. Aistin kuvista rentoa ja välitöntä eurooppalaista tunnelmaa, joka rakennettaisiin meille kotkalaisille meidän tarpeet huomioon ottaen. Haluan myös uskoa suunnittelijoiden näkemykseen siitä, että joukkoliikennettä tullaan kehittämään ja jo olemassa olevia raiteita hyödynnetään alueella.

Toivon, että ympäristönäkökohdat huomioidaan sekä suunnittelussa että rakentamisessa luvatulla tavalla. Olisi erittäin tärkeää, että voisimme todella käyttää kotimaisia materiaaleja rakentamisessa ja näistä ensisijaisesti puuta. Ideaalista myös olisi jos neitseellisten materiaalien käyttöä voitaisiin välttää ja esimerkiksi kaikki teknisesti mahdollinen toteutettaisiin kierrätysmateriaaleista esimerkiksi kierrätysbetonista ja kierrätysmuovista. Toivoisin myös luovuutta energiaratkaisuissa, viherkattojen käytössä, jätehuollon toteuttamisessa ja rakennuksien sijoittelussa auringonvalo huomioiden.

Mitä sinä haluaisit Kantasataman ajanvietekeskukselta? Toiveiden tynnyri avataan sähköisesti netissä avoinkotka.fi –verkkosivustolla tai vaihtoehtoisesti voit osallistua tammikuussa järjestettävään vuorovaikutustilaisuuteen. Tai, ainahan voit kertoa toiveistasi meille valtuutetuille. Päätettäväksi kaava on tulossa kaupunginvaltuuston huhtikuun kokoukseen ja jos kaikki menee suunnitellusti, niin rakentaminen alkaisi jo ensi kesänä.

Tämä olisi ravintola Playersin ohessa toinen paikka jota ei löydy
Kouvolasta.

Hyvää pikkujoulua kaikille!

(Kirjoitus on julkaistu Kaupunkilehti Ankkurissa 6.12.2014)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *